Întreaga lume urmărește cu îngrijorare parcursul negocierilor din Statele Unite pentru bugetul anului viitor, menite să evite intrarea automată în vigoare a unor majorări de taxe și reduceri masive ale cheltuielilor, miza fiind însăși creșterea economiei mondiale, relatează The Guardian.
Potrivit publicației, un eșec al negocierilor dintre președintele Barack Obama și republicanul John Boehner, liderul Camerei Reprezentanților, ar avea consecințe negative serioase.
Britanicul George Osborne este doar unul dintre miniștrii de Finanțe nerăbdători ca impasul discuțiilor din SUA să ia sfârșit. Cele mai recente date economice din Marea Britanie sunt dezamăgitoare, chiar dacă au fost și unul sau două puncte pozitive.
Creșterea economiei britanice din trimestrul al treilea a fost de 0,9%, sub așteptări, iar deficitul bugetar din primele opt luni ale anului fiscal 2012/2013 este cu 10% peste cel din intervalul 2011/2012.
Datele arată că Marea Britanie este foarte aproape de o a treia recesiune. Există ușoare șanse ca PIB-ul să evite două trimestre consecutive de scădere, dar acestea vor dispărea dacă în SUA va intra în vigoare la 1 ianuarie „vârful fiscal”, programul automat de majorări de taxe și reduceri ale cheltuielilor, de peste 600 de miliarde de dolari.
Oficialii de la Washington au calculat că acest program ar anula anul viitor orice creștere economică în SUA, ei anticipând o contracție de 0,5% a PIB.
În pofida ritmului rapid de creștere din China, Statele Unite sunt cea mai mare economie a lumii, reprezentând o cincime din producția mondială. O recesiune în SUA ar încetini mult economia chineză, ar intensifica problemele din Japonia și zona euro și ar face aproape sigur o recesiune în Marea Britanie.